Vaktherapie onderzoek in beweging: impact door ervaring

 

Het is bijna zover: de inauguratie van prof. dr. Susan van Hooren op donderdag 24 april 2025 in Heerlen. Op deze dag wordt Susan geïnstalleerd als lector van Kennisontwikkeling Vaktherapie (KenVaK) bij Zuyd Hogeschool. Voorafgaand hieraan vindt een symposium plaats: ‘Vaktherapie onderzoek in beweging: impact door ervaring’. Op deze dag hoor je de laatste stand van zaken over vaktherapie en haar disciplines.

Op het programma staan diverse workshops, pitches en lezingen. Als vaktherapeut, docent, student, psycholoog, gedragsdeskundige of andere professional krijg je dus in een dag de ‘state of the art’ te horen rondom vaktherapeutische interventies, ervaar je nieuwe ontwikkelingen en weet je waar het onderzoek in de vaktherapie nu staat.

Je bent van harte welkom!

Het programma ziet er als volgt uit:

Locatie en aanmelden
De activiteiten vinden plaats bij Zuyd Hogeschool, Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
Aanmelden voor de inauguratie en/of de workshops kan via: het aanmeldformulier
Uiterlijke aanmelddatum: 13 april 2025
Het symposium is gratis
Accredidatie wordt aangevraagd

Heb je nog vragen?
Voor vragen over het symposium of de inauguratie kun je contact opnemen met het lectoraat via: kenvak@zuyd.nl

24 / 04 / 2025

OMSCHRIJVING WORKSHOPS

Per workshop kunnen maximaal 25 personen deelnemen. Vol = Vol.
Als de workshop vol is, kun je je voor een andere workshop inschrijven.

WORKSHOP 1
Titel: Vaktherapeutische interventies en werkingsmechanismen van vaktherapie in de forensische zorg: een preview
Presentatoren: Evelien Joosten, Jackie Heijman en Suzanne Haeyen
Omschrijving:
Circa twee derde van gedetineerden heeft psychiatrische problematiek, wat het recidiverisico verhoogt. Vaktherapie biedt inzicht in gedrag en bevordert de motivatie voor behandeling, wat mogelijk het recidiverisico verlaagt. Wil je meer weten welke veelbelovende interventies, werkingsmechanismen en werkzame elementen zijn beschreven en verzameld voor het werken in een forensische setting? En wil je ervaren wat vaktherapie voor deze doelgroep kan betekenen? Kom dan naar deze workshop.

WORKSHOP 2
Titel: Implementatie muziektherapie in de praktijk voor mensen met dementie

Presentatoren: Anna-Eva Prick en Vera Nyssen
Omschrijving: Ruim tweederde van de mensen met dementie ontwikkelt een vorm van probleemgedrag, wat de kwaliteit van leven beïnvloedt en uitdagingen biedt voor verzorgenden en naasten. Vilans heeft onlangs de interventie Individuele Muziek Therapie (IMTI) erkend. Het doel van de IMTI is de kwaliteit van leven van mensen met dementie in een verpleeghuis te verbeteren door het stabiliseren of verminderen van probleemgedrag. Ontdek in deze workshop de juiste handvatten om de kwaliteit van leven van mensen met dementie in verpleeghuizen te verbeteren.

WORKSHOP 3
Titel: Vaktherapie beleven in de wijk
Presentator: Manon Verdonschot
Omschrijving:
Vaktherapie beleven in de wijk, in je eigen omgeving. Wat is daarvoor nodig? Hoe kunnen we vaktherapie beter op de kaart zetten bij verwijzers en bij collega professionals? In deze workshop worden resultaten gedeeld van de onderzoekslijn (Be)Leef in wijk, waarin naar antwoorden is gezocht op deze vragen. Maar hoe kunnen deze resultaten beter hun weg naar de praktijk vinden? Jouw ervaring, dilemma’s en vragen kunnen ons hierbij helpen.

WORKSHOP 4
Titel: Passend doorverwijzen naar vaktherapie bij een oncologisch zorgtraject
Presentator: Lieke Brauers en (collega x)
Omschrijving: Psychosociale zorg bij een oncologisch behandeltraject is essentieel, geen luxe! Toch is passend doorverwijzen naar psychosociale zorg in de praktijk niet vanzelfsprekend. In deze workshop ontdekken we de voordelen van psychosociale zorg voor oncologie, de obstakels en onze plannen om vaktherapie op te nemen in reguliere zorgtrajecten.

WORKSHOP 5
Titel: Tango para Todos: Argentijnse tango óók voor mensen met Parkinson
Presentatoren: Marika Meoli en Kathinka Poismans
Omschrijving:
Tango para Todos betekent tango voor iedereen. Het benadrukt de inclusiviteit van Argentijnse tango dansen. Binnen deze workshop delen we met jou hoe mensen met en zonder Parkinson kunnen profiteren van het leren en dansen van tango. Dat doen we met woorden maar vooral ook in beweging. Kathinka Poismans (PhD) en Marika Meoli (MA) nemen je mee naar de basisbewegingen van deze unieke dans.

WORKSHOP 6
Titel: Muziektherapie en Emotieregulatie in beeld met fMRI
Presentatoren: Vera Nyssen en Sonja Aalbers
Omschrijving:
Kan fMRI-onderzoek inzicht geven in de effectiviteit van vaktherapie bij -emotieregulatie? Een eerste stap is gezet in het onderzoek naar hersenactiviteit in reactie op Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT) voor jongvolwassenen met depressieve klachten. In deze workshop maak je kennis met emotieregulatie en synchronisatie in EIMT. Daarnaast krijg je een inkijk in hoe fMRI wordt ingezet om de effecten van vaktherapeutische interventies te onderzoeken.

WORKSHOP 7
Titel: Met TOS de vloer op
Presentator: Marij Berghs
Omschrijving:
Naar schatting heeft 7% van de kinderen en jongeren een taalontwikkellingsstoornis (TOS) en grote moeite met het gebruiken, verwerken en begrijpen van taal. Daarnaast ondervinden ze vaker problemen op andere cognitieve domeinen zoals executieve functies en Theory of Mind. Dit kan een impact hebben op het sociaal functioneren, met psychische klachten zoals depressie of (sociale) angst als gevolg. In deze workshop krijg je en inkijkje en ervaar je wat dramatherapie en psychodrama kan betekenen bij de vermindering van deze klachten, het stimuleren van de cognitieve domeinen en het bevorderen van de communicatieve redzaamheid.

WORKSHOP 8
Titel: Naar een verbeterde samenwerking tussen naasten en begeleiders bij mensen met EVB+

Presentatoren: Anna-Eva Prick en Lieke Brauers
Omschrijving: Cliënten met een ernstige verstandelijke beperking voelen zich vaak gestrest omdat ze zich onbegrepen en niet gehoord voelen. Door betere samenwerking tussen begeleiders, naasten en vaktherapeuten kunnen deze cliënten zich beter begrepen en gehoord voelen. Het realiseren van zo’n samenwerking is echter geen sinecure en vereist veel afstemming. In deze workshop kruip je in de huid van de cliënt en ervaar je de samenwerking tussen vaktherapeuten en naasten.

WORKSHOP 9
Titel: ART voor HeART: Ervaar HeArt Ma’at!
Presentator: Dieuwertje Abeling-Boselie
Omschrijving:
De psychologische impact van een hartinfarct is enorm en kan bij 33% van de personen die het overleven, zorgen voor ernstige angst, stress en depressieve klachten. Dit zorgt dan weer voor een verhoging van de kans op nieuwe hartritmestoornissen.  HeArt Ma’at is een project waarbij wordt nagegaan hoe de kunsten en beeldende therapie van waarde kan zijn bij mensen met een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Hoe kijken cliënten hier tegenaan? En hoe artsen? Hoe kunnen de kunsten en beeldende therapie deze negatieve spiraal doorbreken? Leer meer hierover en ervaar dit interprofessionele project.

WORKSHOP 10
Titel: Doe mee met PMT!
Presentator: volgt z.s.m.
Omschrijving:
volgt z.s.m.

 
 
© 2015 KenVaK